icon-lips
icon-ball
icon-hands

Probleem

In Rotterdam bestaan grote gezondheidsverschillen. Om dit aan te pakken, heeft de gemeente Rotterdam een belangrijke doelstelling voor ogen: het verminderen van roken. Veel personen met een laag inkomen ervaren financiële problemen wat vaak gepaard gaat met stressgevoelens. Roken wordt ervaren als middel om dergelijke gevoelens te onderdrukken, terwijl het tegendeel waar is (roken leidt juist tot lichamelijke stressreacties).

Een integrale aanpak waarbij aandacht is voor stressmanagement, hulp bij financiële situatie en stoppen met roken is een veelbelovende strategie om de gezondheid van Rotterdammers te verbeteren.

Nudgingtechnieken helpen hierbij om het gewenste gedrag, zoals stoppen met roken maar ook aanwezig zijn op cursusdagen, te stimuleren. Onderzoeksproject Grip en Gezondheid (2017-2019) bevat deze elementen. Het is een FNO gesubsidieerd project waarin de Erasmus Universiteit Rotterdam, de gemeente Rotterdam en GGZ-instellingen Indigo Rijnmond en Avant Sanare samenwerken.

Doel

Het doel van dit project is om stress en roken te verminderen onder lage inkomens groepen in Rotterdam.

Onderzoek

De onderzoeksgroep bestaat uit een interventiegroep (ca. 120 personen) en een controlegroep (ca. 80 personen). Deelnemers zijn volwassenen, woonachtig in Rotterdam, die roken, stress ervaren en moeite hebben met rondkomen. Aan de interventiegroep wordt de cursus Minder Stress aangeboden en een deel van de groep ontvangt buddysteun (hulp bij geldzaken). Verschillende nudges worden toegepast om deelname aan de cursus en metingen te vergroten en voortijdig stoppen met de cursus te voorkomen. Zo wordt onder andere gespaard voor een gevulde boodschappentas.

Resultaten

De hoofdresultaten worden verwacht in het najaar van 2019. De tussentijds resultaten zijn veelbelovend: deze laten een afname zien in stress en roken.