Mentale gezondheid: hoe maak je het bespreekbaar?
Ze zijn toch niet gek?!
Doel
In dit onderzoek evalueert Healthy’R, op basis van de realist evaluation-benadering, hoe contextuele factoren en interventie mechanismen de uitkomsten van de interventie ‘Ze Zijn Toch Niet Gek?!‘ (ZZTNG?!) beïnvloeden. Dit betekent dat we niet alleen kijken naar óf het werkt, maar ook hoe, waarom en voor wie. Hiervoor wordt data verzameld via interviews, vragenlijsten en observaties. De bevindingen worden vervolgens getoetst in een focusgroep met de organiserende partners van ZZTNG?!.
Achtergrond
Mantelzorgers met een migratieachtergrond lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van mentale gezondheidsproblemen. De zorg voor een naaste met psychische klachten kan de belasting verergeren, mede door de rol van stigma, schaamte en cultureel bepaalde verklaringen van psychische aandoeningen. In combinatie met onvoldoende bekendheid met de zorg en wantrouwen ten opzichte daarvan, leidt dit tot barrières in het zoeken van hulp. In Rotterdam richt de interventie ZZTNG?! zich op het doorbreken van deze barrières door taboe bespreekbaar maken, hulpzoekgedrag te bevorderen en de toegang tot zorg te verbeteren.
Interventie
ZZTNG?! is opgezet door de organisaties Indigo, Dona Daria, Mantelfoon en Ypsilon en wordt uitgevoerd door ambassadeurs met vergelijkbare achtergronden als de doelgroep. Hierbij hebben ambassadeurs vaak zelf een migratieachtergrond en in sommige gevallen zijn ze ook mantelzorgers. Het inzetten van ambassadeurs is een strategie om zogenoemde ‘moeilijk bereikbare’ groepen beter te betrekken. Zij fungeren als verbindingspersonen die hun culturele kennis en het opgebouwde vertrouwen inzetten om deelnemers te werven en de boodschap van de interventie af te stemmen op de behoeften van hun groep.
De interventie bestaat uit drie fasen:
- In fase 1 worden sleutelfiguren uit verschillende gemeenschappen in Rotterdam geworven en getraind tot peer-educators, die binnen ZZTNG?! ambassadeurs genoemd worden. Vervolgens werven zij hun eigen groep deelnemers voor fase 2.
- In fase 2 verzorgen de ambassadeurs drie gestructureerde voorlichtingsbijeenkomsten waarin thema’s zoals psychische gezondheid, mantelzorg en beschikbare ondersteuning centraal staan.
Fase 3 is optioneel en biedt aanvullende ondersteuning aan deelnemers die door de ambassadeurs zijn geïdentificeerd als zorgbehoevend. Deze ondersteuning kan bestaan uit groepssessies onder begeleiding van een psycholoog of individuele gesprekken met een Familie Ervaringsdeskundige (FED).